dimarts, 29 de març del 2011

Fent Pais...

Avui estic una mica reivindicatiu...

L' altre dia amb la polèmica generada per una fotografia a la web de Fotonatura de l' Enrique Mariscal (deixant a part que és un busca-bregues, hehehe) on en poques paraules es deia que aquella localització era "propietat" del fotògraf que havia fet un determinat enquadrament... Fins i tot alguns "quasi" prohibien fotografiar aquest lloc.

Quan vaig conduint cap la feina, encara de fosc, hem distrec pensant en alguns temes com aquest. Potser hem serà difícil explicar o si més no sintetitzar el meu pensament, però al menys ho intentaré.

Aquesta humil opinió, també crec que es pot extrapol.lar a molts dels àmbits de la nostra societat, hem refereixo a la catalana. En termes generals, quan busco una nova localització o algun lloc per visitar de nou i poder tenir més possibilitats d'èxit miro el google maps, the photographe's ephemeris, però també webs de fotògraf de la zona que conec o algunes fotografies que hem trobo a varies webs i que moltes vegades hem costa de poder identificar el lloc. I es aquí on tinc la meva discrepància!

M'he fixat que els fotògrafs bascos, normalment posen el nom de la zona, de la platja on esta feta la fotografia, ja sigui al títol o si més no en l'explicació. (evidentment sempre hi ha alguna excepció, però és la que trenca la "norma").

Albada a Cala Cap Roig

En canvi, amb els fotògrafs de la zona, ja siguin aficionats o pros, costa de trobar l'identificació de la localització, suposo que es com els boletaires, que no els agrada que els hi coneguin les rovelloneres... Jo sempre he intentar posar el lloc des d'on esta feta la fotografia... i alguns "compays de hobby" m' ha escrit mails o fet comentaris donant-me les gràcies per donar facilitats en aquest tema.

Així doncs des d'aquí reivindico "posar" el nom del lloc, així també podrem parlar de la mítica cala de Cap Roig, o de Sa Boadella, o dels Ponts de Canyet, o de s'Aguia, o de... a l'igual que de Barrika, de Gaztelugatxe o de... Així potser contribuïm a fer país i potser generar un turisme especialitzat que vingui a fotografiar les nostres "mítiques" localitzacions.


Albada a Cala Cap Roig

Quants de nosaltres hem visitat Bardenas Reales, Barrika, Cabo de Gata, Barruecos, i quants coneixem que visitin des de fora la Costa Brava... Cap Roig, El Paller, Roques Blanques, estan en menys de 200 metres de distància i pots passar una bona jornada.

Qui s' apunta!

11 comentaris:

  1. Són precioses Esteve!! el lloc és preciós, aquest estiu cap a la cala cap Roig!!

    ResponElimina
  2. Buenas Esteve, estoy bastante de acuerdo con tu afirmación de desmitificar sitios, la foto no la hace el lugar... sino el fotógrafo. Y ese, tiene que seguir sabiendo ver y entender el paisaje... y nunca habrá 2 imágenes iguales... igual que no habrá 2 días idénticos. Por otro lado, también entiendo a los que se sienten "robados" en estilo... ese es un tema más difícil de analizar... Yo la hablaremos en una de nuestras salidas de los miércoles, jejeje... De las imágenes, gustándome las 2 me quedo con la de abajo... creo que es más "estable" esa base de la imagen con dos rocas. Un saludete...

    ResponElimina
  3. lA SEGONA, NEN!!!jeje, per a mí sense cap dubte... però... cadascú et dirà la seva. Salut!!

    ResponElimina
  4. Bones Esteve,
    Amb això pots obrir la caixa dels trons...dons no es pot generalitzar mai, però si que hi han situacions que ratllen la comicitat en tot això, t'explico...un dia vaig anar a una d'aquestes localitzacions "nostres" amb un company, no hi havia estat mai i al·lucinava amb el que va veure, vàrem tenir sort i vàrem fer alguna foto decent, be, ell en va presentar una a un concurs i en el debat algú li va dir que era molt semblant a una meva, saps la seva resposta??? no...dons que "jo l'havia copiat, que hi havien coses que no es podien evitar"...no diré mes, que cada un en tregui les seves pròpies conclusions...
    Per cer, amb la segona t'has ganyat un admirador.
    Felicitats!

    ResponElimina
  5. Molt bé, fantàstiques fotos i un bloc molt interessant. Si et sembla bé ens veiem demà a Cala Belladona, després del Cap Roig direcció Platja d'Aro. A les 6,30? Jordi.

    ResponElimina
  6. Doncs les fotos són molt maques, i pel que he vist els fotògrafs respecten l'entorn i no fan mal a ningú ni el lloc....,
    però si haig de dir el meu pensament, això de saber a on es troben els llocs no m'agrada gaire, ja que penso en tota la destrucció de camps, camins i encants de pobles que hi ha per la costa Brava, només perquè la gent que vingui d'algún lloc tingui més fàcil accés i tot sigui més còmode per arribar-hi s'han carregat tot l'encant de l'Empordà....
    O sigui que mirat des d'aquest punt de vista no estic gaire conforme en massificar i donar a conèixer molts de llocs.... ja que internet ja "puteja" prou en molts àmbits.

    ResponElimina
  7. Ostres Pere, compto que saps amb qui vas i com diu la Teia, hi ha gent que té poca humilitat o molt d' ego.
    De moment sempre he trobat gent collonuda per a fer sortides. Encara que hi ha gent que sempre es "pica"... hehehehe
    A mode d'exemple, quan vaig estar a Noruega, estavem fent un passeig en vaixell per un fiord i jo amb la càmera anava fotografiant sentat diferents cascades que anavem passant amb el 17-40, tot d' un un paio al meu costat (amb Nikon) s' aixeca dret i dispara al mateix lloc que ho feia jo i li comento a la Teia "mira aquest paio que farà ara". Jo canvio l' objectiu al 70-200 i continuo, a l' instant ell també canvia a un tele, jo hem col.loco a la baraa del vaixell i ell també... es va picar i com diu la Teia és el joc de qui el té mes gros!
    Doncs algun company també s' ha picat per fer millors fotografies durant una sessió o de tapar-me l' enquadrament ficant-se ell davant... Però m' ho prenc a conya. Sol passar!

    ResponElimina
  8. Ailàs Teia!
    Sempre en contra dels xaves!
    Estic d' acord que s' estan posant masses facilitats per arribar fins a peu de platja o del lloc on sigui. (M' agradaria tenir unes escales mecàniques per pujar el Pedraforca, hehehehe)
    Pero en el cas que ens "ocupa" suposo que aquest tipus de "turista" vetlla per la natura o si més no és molt més curós que el turisme de masses.
    Un altre punt de vista es que si saps el lloc puc tenir una referència i per tant valorar més la fotografia en qüestió doncs a vegades he vist fotografies que m' he quedat bocabadat del profit que s' ha tret del lloc quan jo ni ho he arribat a sommiar.

    ResponElimina
  9. Esteve no puc estar més d'acrod amb tu!

    Qué és això de que la localització es meva o teva o de no sé qui? El patrimoni natural no és de ningú, només faltaria!

    Jo si sóc d'aquells que posen el nom d'on es la foto o bé en el títol o bé en l'explicació del bloc. Només faltaria!

    A mi m'agradaria molt que si tu o algú volgués anar a algun lloc on jo hi he estat o conec em preguntes, no tinc cap problema per ajudar i al revés també, que si jo pregunto em donessin un cop de mà.

    Alguna vegada parlant amb tu m'ha passat que em diu que si has anat a tal o qual cala i a vegades no sé d'on em parles i jo mateix em prugnto "tu ets de l'Empordà o de la lluna?" Bé, la Gemma et diria que de la lluna. Com tu molt bé has dit com a slogan, "fem país!".

    La Teia ho ha dit molt bé, si els fotògrafs aficionats o no són seriosos i realment s'estimen la natura respectaran l'entorn sino no es mereixen ni l'apel·latiu de fotògrafs.

    Respecte el que li va passar a en Pere és una llàstima trobar-se gent així, es veritat que potser si anessim en Pere, tu i jo a fotografiar es podria donar el cas de que presentessim fotos de la mateixa sessió o lloc però aquí hi entra l'habilitat i capacitat del fotògraf per plasmar tècnicament i compositivament la bellesa del lloc. Què vol dir l'excusa de mal perdedor de que en Pere s'ha copiat? Hi ha coses que no s'entenen.

    Per part meva m'agrada molt aprendre dels que en sabeu molt més que jo i compartir localitzacions o sigui que a mi em podeu preguntar el que volgueu (una altra cosa es que ho sàpiga).

    Un abraçada a tots i totes! ;)

    PD: Això de que a vegades la fotografía es cosa de qui la té més grossa, estic d'acord amb la Teia però excepte que no es tracti de fotografiar fauna estarem davant de persones molt envejoses.

    ResponElimina