dimecres, 17 de setembre del 2014

L'èxit d'una sortida: La planificació!

Sóc un persona que no m'agrada planificar gaire el meu temps lliure, ja prou que vaig a "toc de pitu" a la feina com per fer-ho a la vida privada... Pero cada cop comprobo que per tenir éxit fotogràficament parlant cal fer-ho i més si es un desplaçament a una localització lluny de la residència. Doncs esta clar que si es a prop es pot repetir la sortida moltes vegades fins a aconseguir la fotografia que tens al cap. (Per aixó diuen que les millors fotografies estan fetes a 10 minuts de casa...)

Us explicaré com s'ha montat l'escapada als Alps francesos i que tant bé ha anat fotogràficament per si us pot servir d'alguna cosa...

Al meu entendre hi ha dos variables importants a definir:

1.- Dates de la sortida.
2.- Localització.

A vegades les vacances condicionen el lloc i a l'inrevès, doncs per exemple no es el mateix anar a la Selva d'Irati a l'estiu o a la tardor...

El lloc escollit era els Alps, doncs es buscava un lloc nou, poc "trillat" i que motivés... Aixi el que es va fer un cop escollit el lloc es començar el següent procès:

  1. Bùsqueda per internet de fotografies de la zona i anotar les que agraden i estan localitzades.
  2. Navegar per la web o red social de l'autor per aprofundir en la seva fotografia, doncs normalment n'hi ha mes d'una del lloc.
  3. Un cop tens una idea general de la zona, cal focalitzar més la zona a visitar, seleccionant varies localitzacions properes que "interessin" per evitar llargs desplaçaments. Personalment prefereixo visitar una zona en concret que una gran extensió, aixi es va selecciona dues localitzacions distants 1 hora per 4 dies. (2 i 2).
  4. Escollir les de mati i les de tarda, personalment crec que es millor reduir a 2/3 i treballar-les a fons i no estressar-se en desplaçaments i corredisses. En el cas que ens ocupa per sort les mateixes localitzacions eren vàlides a tot hora.
  5.  NO canviar de plans fàcilment, vull dir que a vegades passa que un cop allà, decidim canviar de localització, desprès no estas ni a un lloc ni a l'altre... NO cal sempre tenir un cel tètric o de color... Nosaltres vàrem estar a punt de canviar i crec que finalment vàrem comentar més d'una vegada la sort de no haver canviat.
Cal dir que aquest procès ha sigut llarg, doncs s'ha fet a estones mortes al vespre, pero alhora ha estat interessant, motivador i reservades futures localitzacions per una altre sortida per la zona.



Es evident que si es vol complicar per tal de coincidir amb la fase lunar o els angles de sortida i posta solar o la marea... hi hauria la fase de buscar la coordinació entre aquests ìtems i les dates concretes, pero aquest aspecte o el vàrem tenir en compte per a aquesta sortida.

4 comentaris:

  1. Hola Esteve! Si senyor, la planificació és sinònim "d'èxit"però ho poso entre comentes pq la resta ho posa la Natura ja sigui amb amb núvols, pluja, sol, vent, etc, etc... i per descomptat el fotògraf, amb la seva visió personal del lloc. Si no seria massa fàcil, ja, ja, jaaa... però sí, sí... quantes menys coses deixem a l'atzar... millor !
    Bonic reflexe company!
    Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens raó tot ben planificat pero la llum no es pot planifica, simplement apareix....

      Elimina