dilluns, 30 de maig de 2016

La logistica d'un viatge fotografic. (I)

Últimament  esta de moda fer una sortida o viatge fotogràfic, a les xarxes sobretot proliferen les ofertes d'organitzacions, agencies de viatges o de simplement fotografs que s'aventuren a organitzar-ne per tal de guanyar-se un sou.

Per a mi no és una opció factible ara mateix perque vull viure tot el procés d'organitzar un viatge i perque jo estic disposat a experimentar la llibertat de decidir on anar, que fer i quan fer-ho amb les seus "ets i uts" que comporta.
Encara que crec que tothom és lliure de fer el que vulgui i tot i que en certes ocasions pot ser una bona opció ja sigui per protecció, per dificultat o per logística.

Per la meva part, ja des de petit amb els meus pares sempre ens hem organitzat els viatges nosaltres mateixos, ja sigui planificant-ho al detall o anant a l'aventura. Esta clar que com més "complicat" sigui el lloc a visitar caldrà més requeriments i/o planificació doncs no és el mateix anar al llac Baikal, quasi desconegut, que anar a Canàries o Asturies. 

El primer pas per a mi, es que cal que els acompanyants tinguin semblants interessos i semblants actituds perque sobretot en viatges llargs poden sorgir mals entessos, diferencies de criteri que poden espatllar el viatge. Així doncs termes com coordinar tasques, puntualitat, proactivitat, paciencia s'han de tenir molt en compte. A vegades creus que coneixes una persona i un cop de viatge t'adones que no teniu els mateixos objectius, que l'interès fotografic es diferent i pot arruinar el viatge. No tothom vol lleva-se d'hora, passar fred, caminar tot el dia, perdre's un apat...

El segon pas, que ja he escrit altres vegades es triar el lloc on anar i el perque. No es un tema baladí, doncs cal que tingui un interès fotogràfic. Aquest tema també s'ha de coordinar amb el grup. Nosaltres normalment anem dos per facilitar aquests aspectes, pero limita el pressupost o la logística doncs en certes destinacions seria millor anar quatre per rebaixar els costos. Pero si anessim quatre imagineu-vos els diferents interessos que es generen i diferents punts de vista. Es un tema importantissím avenir-se. 
Moltes vegades he parlat amb gent de fer alguna sortida, ni tant sols viatge, i sorgeixen moltes dificultats perque per exemple un vol fer macro a primeres hores del dia i l'altre no necessita anar-hi tant d'hora per la seva técnica... I encara no hem parlat del lloc...
Esta clar que en un grup organizat aquest aspecte no es por controlar i estíc segur que sempre hi ha malsentesos i desavinencies.

El tercer pas un cop decidida la zona a visitar cal buscar una mica d'informació de possibles localitzacions, tot i que moltes vegades ja tenim informació previa que ens ha fet proposar el lloc. Básicament busco vía google Hearth i les fotos que pengen els turistes que han estat en el lloc, en webs de turisme i finalment en fotogràfs de la zona que puguin tenir una visió más acurada del que busquem.
Moltes vegades gent de la zona ens recomana llocs a visitar, sobretot cales o platges i a l'arribar allà no es en cap cas fotogénic i hem perdut el temps. Cal saber extreu-re el gra de la palla, mentre fas la busqueda.

El quart pas, és més de logistica propiament dit doncs s'ha de seleccionar els llocs a fotografiar i generar un itinerari o recorregut. Un dels punts forts que té anar per el nostre compte es que sempre podem fer plans B o inclús C, es a dir, modificar sobre la marxa si un lloc ens agrada i val la pena quedar-s'hi mes o al contrari marxar abans. 

A cada viatge ens ha passat que la planificació sobre el paper no es la realitat que et troves "in situ", com per exemple quan ens vam trovar a Escocia que vam anar a fer una localizació que ens va ploure les dues sessions programades i l'any següent vàrem voler tornar-hi i a la primera ja vam quedar satisfets de la sessió i vam poder escurçar l'estada.

O a Stromboli que a causa del mal temps vam haver de quedar-mos més dies sacrificant una altre localizació pre-establerta i anul.lar allotjaments, i agafar-ne de nous... 

I les decisions s'han de pendre ràpid, doncs com ens va passar a Escòcia teniem poc temps per agafar un ferry i voliem saber si teniem allotjament en cas d'agafar-lo, recordant que a certs llocs al novembre està tot tancat.

Un cop es té clar el possible recorregut ja podem com ara agafar bitllets d'avió si s'escau, doncs fer-ho amb molta antel.lació repercuteix en un millor cost. I despréses comença a buscar allotjament al llarg del recorregut, adaptant-los al pressupost.Un punt clau és triar pocs objectius fotogràfics per no estressar-nos i poder concentrar-nos tranquil.lament i tenir més oportunitats de gaudir d'unes bones llums o conéixer bé el lloc i les seves possibilitats. No es pot anar a per un objectiu a cada sessió, evidentement com més especial i desconegut sigui la localizació més en compte s'ha de tenir aquest punt.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada